Madárcsaládok

Kamcsatka goshawk Accipiter gentilis albidus

Pin
Send
Share
Send
Send



A kamcsatkai goshawk hivatalos neve Accipiter gentilis albidus. Az általános madárfajnak nagy a populációja, de a Kamcsatka alfaj védelemre szorul. Nagy és erős madarak. Súlya eléri az 1,5 kg-ot.

Kamcsatka goshawk Accipiter gentilis albidus

A faj története

A sólymok száma nem csökken. A faj gyorsan helyreáll. A kamcsatkai madarak fő problémája az élőhelyük. Kamcsatkában kedvezőtlen körülmények alakultak ki a faj szaporodásához.

A negatív környezeti változások hatással voltak a kacsák számára. A madarakat egyre inkább érintő fertőzések aktívan szaporodnak a klímaváltozás hátterében.

Ennek eredményeként a Kamcsatka alfaj további védelmet igényel. Nincs szüksége sürgős és globális intézkedésekre.

Külső jellemzők

A kamcsatkai goshawk a sólymok kiemelkedő képviselője. Nagy teste különbözteti meg. A hímek kisebbek, mint a nőstények. Fő jellemzők:

  • súlya 600 g és 1,6 kg között van,
  • teljes testhossza 55 cm,
  • szárnyfesztávolsága 104 cm.

A faj nőstényeit egy masszívabb test különbözteti meg. Minimális súlyuk 860 g. A hímek maximális súlya legfeljebb 1,6 kg. A testhossz 61 cm, a szárnyfesztávolság 115 cm.

Minden sólyom jellegzetes színű. A szemek felett fehér csíkok találhatók, mint a tollak színe. Megteremtik a fehér szemöldök megjelenését. A goshawk széles vonallal rendelkezik, amely a fej hátsó részén ér véget.

A szem színe élénk, piros. Ritka esetekben inkább barna. Minél fiatalabb az egyén, annál világosabb a szem. Fiatal állatoknál sárga színűek.

A hímek és a nők színe azonos. Az általános árnyalat szürke, kék vagy fekete. A szín az élőhelytől függ. A hátsó fejjel sötétebb színű. A test alsó része könnyebb, hullámai jelennek meg rajta.

A farok világos, többnyire szürke. Néhány világos csík van rajta. A fiatal állatok színe különbözik egymástól. A fej és a szárnyak barna színűek, a mellkason világos és barna csíkok találhatók.

A faj rövid leírása

A kamcsatkai goshawk inkább az erdei vagy hegyvidéki területeket kedveli. A madárnak repüléshez szüksége van helyre, valamint egyfajta vadászatra. Európa és Oroszország enyhe éghajlata alkalmas a fajra. Gyorsan alkalmazkodik, tolerálja a viszonylag kis fagyokat.

A goshawk rendkívül ellenálló a hirtelen hőmérséklet-változásokkal szemben.

A tűlevelű erdők ideálisak a fajta számára. Az erdőben a nőstények fészket építenek, utódok nevelésével foglalkoznak. A régi erdő megbízhatóbb a kilátás szempontjából. Minél ritkábban a bozót, annál kevesebb az esély arra, hogy megismerkedjen a sólymok nyájával.

A faj ülő. Az élethez egy területet választanak, a felnőttek ritkán vándorolnak. A Kamcsatka alfajok között nincs vándorló alfaj.

Az utódok megszerzéséhez egy pár képződik. Fészkel egy bizonyos területen. A fészek védelme mindig prioritás. A madár agresszív és veszélyes lehet.

Étel

A sólymok ragadozó madarak. Emlősökre vadásznak. A hüllőket a madarak bizonyos régiókban találják meg.

Az áldozat súlya jelentéktelen, a fasz súlya fele lehet. Az étrend az élőhelytől függ.

Reprodukció

A fő reprodukció évente egyszer történik. Az aktivitás csúcsa tavasz végén esik. Néhány hónappal a tojásrakás előtt a ház fészket épít. A csomagtartó közelében állítják fel.

A fészek teljes átmérője legalább 1 m. Legalább 2 tojás van egy tengelykapcsolóban, és legfeljebb 4. A kikelés maximális időtartama 38 nap.

Állati állapot

A goshawk hiányzik a nemzetközi oltalmi okmányokból. Az Orosz Föderáció Vörös Könyvében a madár 3. státusú - ritka faj.

Pin
Send
Share
Send
Send