Madárcsaládok

Yambaru-kuina, vagy okinawani juhászfiú - madár a daru-szerű juhász rendéből

Pin
Send
Share
Send
Send


A közönséges filin (latin Bubo bubo, Old Rus. Pugach) a bagoly család ragadozó madara, a bagoly rend egyik legnagyobb képviselője. A legjellemzőbb tulajdonságok közé tartozik a masszív "hordó alakú" felépítés, a laza tollazat, a vöröses és okker árnyalatok túlsúlyával, élénk narancssárga szemek és felettük hosszúkás tollcsomók (az úgynevezett "tollfülek"). Elterjedt Eurázsia erdei és sztyeppei régióiban, ahol alkalmazkodik a legkülönfélébb biotópokhoz, ahol létezik.

Yambaru-quina

Yambaru-kuina vagy az okinawani juhászfiú madár a daru-szerű rend pásztorcsaládjának családjából származik. Endemikus az Okinawa-szigeten.

1. Leírás

A teljes testhossz eléri a 30 cm-t, a szárnyfesztávolság legfeljebb 50 cm, a súly legfeljebb 435 g. A szárnyak rövidek és kerekek, a madár szinte elvesztette repülési képességét. A farka rövid. A felső test olívabarna, az alsó része keskeny, fehér keresztirányú csíkok hullámzása, a fej és a torok oldala is fekete, a szem mögött fehér hosszanti csík található. Az erőteljes lábak és a csőr piros, a csőr vége világos. A szem írisze is vörös. A fiatal madarak könnyebbek, mint a felnőttek, foltos az alsó testük. Nyakukon a fehér csík rövidebb, a csőr és a szem barnás, a lábak búzasárgák.

Zajos, hangos madarak. Főként kora reggel és a nap végén sírnak, általában a földön, de néha fákon ülve. Gyakran párosan sírnak, egy területen akár 12 madár is hallható egyszerre. A pár hangja hangos "kyo", "kui - kui - kui - kui - kui - kuii" és a kölcsönös "ki-ki-ki" és "kiip - kiip - kiip" hangzású. A sikolyok közé tartoznak a magas hangok, amelyek disznócsikorgásra emlékeztetnek, és a mély gurgulázó "gu-gu-gugugu" és a "guu-guu-giagiagia".

A Yambaru Kuina legközelebbi rokonai a zebra, az új-brit és a kalayan juhásznők.

2. Élőhely és élőhelyek

A faj elterjedési területe egy keskeny, mindössze 4 km széles sűrű sűrűségű parti sávra korlátozódik az örökzöld széles levelű Yambaru szubtrópusi erdő nedves területein, Okinawa-sziget felemelt északi részén, a Ryukyu-szigetcsoporton, Japán déli részén. A tartomány teljes területe körülbelül 990 km², más források szerint csak 260 km². Főleg az erdőben, valamint a víztestek közelében lévő mocsarakban, réteken és szántókban találhatók. Ülő madarak, csak télen vándorolhatnak egyes egyedek a hegység déli részére.

3. Életmód

Legtöbbször a földön marad, éjszaka alacsony fákig repül fel. Nem tud nagy távolságokat repülni. Főleg az erdő talaján táplálkozik, de néha sekély vízben. Gyíkokból, kétéltűekből, csigákból és nagy rovarokból, például sáskákból táplálkozik. Monogám madarak, általában párban tartják őket. Május-júliusban szaporodnak. A fészek a földre épül. A tengelykapcsolóban 2–5 fehér tojás van, rózsaszínű-barna foltokkal. A pelyhes csibék fekete, fehér csőrrel és sárgás lábakkal.

4. Szám és biztonság

Yambaru-kuina veszélyeztetett fajként szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben, mivel egyetlen szigeten csak egy nagyon kicsi populáció található, nagyon alacsony elterjedési területtel. 1986-ban a teljes létszámot 1800 madárra becsülték. Az 1996 és 2004 közötti vizsgálatok szignifikáns csökkenést mutattak 717 egyedre, és a tartomány északról 40% -kal szűkül. Egy 2006-os tanulmány azonban nem mutatott további csökkenést az eloszlás területén. A fő fenyegetést a szigetre behozott ragadozók jelentik - vadmacska és kutya, a jávai mangusti Herpestes javanicus, a nagyszámú varjak Corvus macrorhynchos, valamint az erdőirtás, az infrastruktúra fejlesztése, a mezőgazdaság és a golfpályák építése. Sok madár, különösen a tenyészidőszakban, elpusztul az utakon. Ennek eredményeként a BirdLife International nemzetközi szervezet szerint a yambaru quin populáció száma 2017-re 480 érett egyedre csökkent, és tovább csökken.

Japán természeti emlékének nyilvánítják, és törvény védi. 1996-ban a Yambaru Forest nemzeti park lett. Egyes területeken a betelepített ragadozó emlősök befogását, valamint az utakon történő mozgás korlátozását hajtják végre. A japán Környezetvédelmi Minisztérium fogságban tartott tenyésztési programot tervezett ennek a pásztorlánynak a 200 fős mesterséges populáció létrehozására.

Pin
Send
Share
Send
Send