Madárcsaládok

Vastagcsőrű pingvin

Pin
Send
Share
Send
Send


A család legkiterjedtebb nemzetsége. A nemzetség minden képviselőjét megvastagodott tompa vörös csőr, vöröses szemek, masszív fej a rövid nyakon, hosszúkás arany tollcsomók díszítik "szemöldök" vagy "korona" formájában.

Krillel táplálkoznak, és az utóbbi években számos faj drámai módon megnőtt, a déli féltekén a krill fő fogyasztóinak számító balin-bálnák szinte teljes kiirtása miatt.

A Sklater pingvin vagy nagycsőrű (E. sclateri), vastagcsőrű (E. pachyrhynchus) és nagy vastagcsőrű (E. robustus) - csak Új-Zéland partjainál fekvő szigeteken fészkel.

Vastagcsőrű pingvin

A test hossza 55–60 cm, a súlya 2–5 kilogramm, az átlag 3 kilogramm. A toll hossza körülbelül 2,7 cm. A pingvin feje és teste fekete, elöl fehér, foltok a az arca is fehér. A csőr tövében jól látszanak kereszt alakú sárga csíkok, amelyek a szem felé futnak. A fiókák hátulról szürkésbarnák, fehér mellükkel és hasukkal.

1. Terjesztés

A Stewart és a Solander-szigeteken, valamint Új-Zélandon, a Déli-sziget délnyugati partvidékén lakik. A faj populációja az 1980-as években 5000-től 10 000 párig terjedt, mára 1000 - 2500 párra csökkent, de stabilnak tekintik.

2. Életmód

Az élelmiszer a part menti vizekből származik, rákokkal, lábasfejűekkel és apró halakkal táplálkozik. A szaporodáskor a partról vándorolnak, néhány fészek 100 m tengerszint feletti magasságban helyezkedhet el. Télen a Viktória pingvinek az óceánban élnek és sok hónapig egyedül élnek, életük 75% -a ebben az időszakban esik le. Júliusban a pingvinek kimennek a táptalajra, és életük 25% -át ott töltik. Nappal a pingvinek sziklás repedésekbe és sűrű növényzetbe bújnak, csak éjszaka mutatnak aktivitást. A pingvinek természetes ellenségei a görények, más szárazföldi ragadozók, amelyeket Új-Zélandon vezettek be. A vízi ragadozók között vannak fókák és nagy halak.

3. Sokszorosítás

A telepeken a párok egymástól távol helyezkednek el. Nyílt helyeken nem fészkelnek, a fészkeléshez sziklás párkányokat, kidőlt fákat, odúkat részesítenek előnyben. A hímek júliusban térnek vissza a fészkelőhelyekre, általában két héttel korábban, mint a nőstények. A fészek apró gallyakból épül fel. A nőstények általában két halványzöld tojást tojnak. A peték kikelése 4-6 hétig tart. Általános szabály, hogy leggyakrabban egy petesejt pusztul el, de ha mindkettő életben marad, akkor a szülők nem képesek két fiókát etetni, a gyengébb fiókák pedig meghalnak. Két csaj közül általában egy nagyobb tojásból kikelt a túlélő. Egy kisebb tojásból gyakran egyetlen csaj sem kel ki, vagy születése után néhány nappal meghal. A fiókák kikelését követő első 2-3 hétben a hím a fészek közelében tartózkodik és megvédi, míg a nőstény táplálékot keres és szerez. Két hét múlva mindkét szülő elmegy táplálkozni a tengerbe, a csibét fiatal állatok csoportjaként a parton hagyja. 75 napos korában a fiókák megolvadnak és már képesek úszni a tengerben.

Pin
Send
Share
Send
Send