Madárcsaládok

Fehérszárnyú festett Malur

Pin
Send
Share
Send
Send


Redback festett malure (lat. Malurus melanocephalus ) A Malure család egyik rosszindulatú típusa.

1. Leírás

A Malur nemzetség más fajaival összehasonlítva ennek a fajnak kifejezett nemi dimorfizmusa van. A hímnek kis tollazatszíne van. Fekete feje, alsó része és farka van, szárnyai halványbarnák, kis széles csíkkal. A nőstény, csakúgy, mint a Malur összes többi tizenkét faja, monoton: barna felső és halványbarna alja (has és mell). A párzásra kész hím fekete, a fiatal hímek pedig viszonylag azonos színűek, mint a nőstények.

A faj két alfajt különböztet meg: nominatív - M. m. melanocephalus, Kelet-Ausztráliában él, rövidebb farokkal és narancssárga színnel, M. m. cruentatus - Ausztrália északi részéről hosszabb farokkal és piros hátú.

2. Elterjedés és élőhely

A vörös hátú festett Malur Ausztráliában őshonos, a folyók közelében található területeken él. Ausztrália északi és keleti határai mentén fordul elő, nevezetesen Kimberleytől (Ausztrália északnyugati részétől) Vadászvidék (N.S.W).

A kedvenc élőhely a sztyepp és a szavanna, alacsony bokrokkal és magas fűvel. A megnövekedett növényzetű területeken ezek a madarak kicsi nyájakban vándorolnak.

3. Táplálkozás

A vörös hátú festett malyur elsősorban rovarokkal táplálkozik, de időnként magokat és bogyókat fogyasztva hígítja étrendjét.

Pin
Send
Share
Send
Send