Madárcsaládok

Mockingbird / Accipiter utánzó

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Címkék
  • I. betűvel kezdődő madarak
Latin név:Accipiter gentilis
Angol név:Goshawk
Királyság:Állatok
Egy típus:Chordates
Osztály:Madarak
Osztag:Sólyomszerű
Család:Sólyom
Nemzetség:Igazi sólymok
Testhossz:48–62 cm
Szárny hossza:meghatározott
Szárnyfesztávolság:135-165 cm
Súly:600-1300 g
  • 1 A madár leírása
    • 1.1 Tollazat
  • 2 Mit eszik
  • 3 Ahol lakik
  • 4 Gyakori típusok
    • 4.1 Accipiter gentilis gentilis
    • 4.2 Accipiter gentilis marginatus
    • 4.3 Accipiter gentilis arrigonii
    • 4.4 Accipiter gentilis buteoides
    • 4.5 Accipiter gentilis albidus
  • 5 Férfi és nő: a fő különbségek
  • 6 Sokszorosítás
    • 6.1 Aljzat
    • 6.2 Tojáskapcsoló
    • 6.3 Csibék
  • 7 Hang
  • 8 Érdekes tények

A madár leírása

Felnőtt hím goshawk

  • A felnőtt férfiak súlya 630–1100 g
  • A testhossz eléri az 55 cm-t
  • A szárnyfesztávolság 98–104 cm.

  • A nőstények mérete nagyobb, súlya 860–1600 g
  • Testhossz 61 cm-ig
  • A szárnyfesztávolság 105-115 cm.

A madár szeme felett jellegzetes fehér csíkok vannak, amelyek hasonlítanak a fehér szemöldökre. A libacskában szélesek és hosszúak, gyakorlatilag a feje hátsó részén konvergálnak, ami különbséget tesz a rokon fajoktól. A kifejlett madarak írisze vörös vagy vörös-barna, fiatalkorúaknál élénk sárga.

Tollazat

Tollazat kékesszürkétől feketeig. A hátsó, a fej- és a szárnyfedés sötétebb, az alsó része világosabb, szürke keresztirányú hullámokkal. A farka világosszürke, három vagy négy sötét csíkkal díszített.

A fiatalkorúak szárnyainak felső része, feje és külső része barna, a mell fehér, hosszanti barna csíkokkal.

Mi eszik

A madarak, az emlősök, a gerinctelenek, a közepes és nagy hüllők (mezei nyúl, mókus, mogyoró fajd, gólya, mókus, csibe, menyét, varjú, galamb, fogoly, sirály, harkály, fácán, vereb stb.) A gólya áldozatává válik. A ragadozó zsákmánya akár a testtömegének a fele is lehet. Az étrend a lakosság élőhelyétől függ.

Hol lakik

A goshawkok Eurázsia és Észak-Amerika hegyeiben és erdőiben élnek. A madarak inkább tűlevelű és lombhullató erdőkben élnek. Fészkeket építenek az erdőbe, öreg és magas fákra, a szélek közelében vadászatra.

Alapvetően ezek a ragadozók ülő jellegűek, egész életük során ugyanazon a területen tartózkodnak. Csak az Észak-Amerika északi és északnyugati részén szaporodó populációk vándorolnak délre a hidegebb évszakokban.

A goshawk nagyon gondosan őrzi a területét, és azonnal elűzi az idegeneket. A madár fészkelési időszakában különösen agresszívan viselkedik. A hímeknek és a nőknek megvan a maguk egyéni területe, amely általában nagyobb az előbbieknél. Például a tenyészidőszakban egy ilyen egyedi terület 570-3500 hektár között mozog.

Accipiter gentilis gentilis

Accipiter gentilis gentilis (névleges alfaj), elterjedve Észak- és Közép-Európában, a Pireneusoktól északra, az Alpok déli részén és a Kárpátokban, valamint keletre Oroszország közepéig.

Accipiter gentilis marginatus

Accipiter gentilis marginatus, amelyet nyugaton Spanyolországtól és Marokkótól, a Kaukázusig és keleten Elbrustól találtak. Kissé kisebb és sötétebb, mint a névleges alfaj.

Accipiter gentilis arrigonii

Accipiter gentilis arrigonii, Korzika és Szardínia sötét tollazatú és kisebb méretű lakója.

Accipiter gentilis buteoides

Az Accipiter gentilis buteoides északtól Svédországig, keletre a szibériai Lena folyótól él. A névleges alfajnál nagyobb méretű, a fiatal madarak tollazata világos.

Accipiter gentilis albidus

Accipiter gentilis albidus, élőhely Északkelet-Szibériától Kamcsatkáig, nagy alfaj.

  • Az Accipiter gentilis schvedowi madár Kelet-Ázsia erdeiben fészkel Hokkaidóig.
  • Accipiter gentilis fujiyamae, a japán Honshu-szigeten endemikus, nagyon sötét tollazatú, a legkisebb alfaj.
  • Az Accipiter gentilis atricapillus Észak-Amerika nagy részén található. A felsőtest szürke-szürke.
  • Az Accipiter gentilis laingi, amely Vancouverben és a Queen Charlotte-szigeteken, Brit Brit Kolumbiában őshonos faj, sötét színű.
  • A Mexikó és az Egyesült Államok határában hegyvidéken elterjedt Accipiter gentilis apache tollazata könnyű.

Férfi és nő: a fő különbségek

A goshawk nőstényeinek és hímjeinek tollazata megegyezik. A szexuális dimorfizmus elsősorban a madarak méretében nyilvánul meg: a nőstények nagyobbak, mint a hímek.

Reprodukció

A madarak tenyészideje április első felében kezdődik és június közepéig tart, az aktivitás csúcsa április végén és május elején van.

Fészek

Egy pár pecsenye két hónappal a tojásrakás előtt megkezdi a fészek építését. A madarak fészket az erdőben, a törzs közelében lévő ágakon rendezik, nem messze a nyílt terektől, például utaktól, mocsaraktól, rétektől. A kész fészek átmérője körülbelül 1 m; felépítéséhez a madarak száraz ágakat, zöld hajtásokat, tűcsomókat és kéregdarabokat használnak.

Tengelykapcsoló

A nőstény 2-3 napos időközönként 2–4 tojást rak. A tojás durva, kékesfehér színű. Az inkubációs periódus 28 és 38 nap között tart. A nőstény elsősorban tojás inkubálásával foglalkozik, a hím a vadászat során helyettesíti.

Csajok

A fiókák kikelését követően a nőstény még 25 napig a fészekben marad, és a hím táplálékot nyújt mind a házastársának, mind az utódoknak. Az újszülött csibék körülbelül 35 napot töltenek a fészekben, ezt követően a szomszédos faágakra költöznek. A fiatalok 35–46 napos korban nőnek a szárnyon, de a szülők körülbelül egy hónapig tovább táplálják az utódokat. Az élet harmadik hónapjában a fiatal libák teljesen függetlenné válnak. A pubertás fiatalokban egy év múlva következik be.

A vadonban a goshawk élettartama 12-15 év. Előfordul, hogy a madarak 30 évig élnek.

Szavazás

A goshawk hangja magas hangú, csengő dalként hangzik. A hím és a nő egyaránt hasonló rezgő hangokat bocsát ki, csak a nő hangja halkabb és hangosabb.

Érdekes tények

  • A "sólyom" elnevezés az óegyház szláv nyelvéből származik, és két szótagból áll, amelyek közül az egyik "sebességet" jelent, a másik pedig "pockmarked, tarka". Ezeknek a ragadozóknak a mellkasán a keresztezett tarka mintázatot "hawkish" -nak is nevezik.
  • A goshawkot ősi idők óta használják a solymászatban. Ennek a madárnak a zsákmányára törekedve a terep és a növényzet nem számít. Mivel a ragadozó üldözi a zsákmányt, mind a levegőben, mind a föld sűrűjében. Ezért ez a fajta madár mindig is népszerű volt a vadászok körében.
  • A kacsa lakossága kicsi. Ma a faj veszélyeztetettnek minősül, és egyes országokban törvény védi őket.

Pin
Send
Share
Send
Send