Madárcsaládok

Barna fejű szarvasmarha holttest

Pin
Send
Share
Send
Send


Piros bíboros Nagy, hosszú farkú énekesmadár, rövid, nagyon vastag csőrrel és domború címerrel. A vörös bíborosok gyakran görnyedten ülnek, farkuk egyenesen lefelé mutat. Ez a madár a Chesapeake-öböl vízválasztójának kertjeiben, udvarain és erdős területein él.

Barna fejű szarvasmarha holttest

A madárnak rövid a csőre, mint a pinty, és sötét a szeme. A hím főleg fekete színű, árnyalattal, feje barna. A nőstény szürke, könnyebb mellű.

1. Terjesztés

A barna fejű szarvasmarha holttest Észak-Amerika nagy részén nyílt és félig nyitott területeken található. Míg a déli populációk ülő madarak, az északi populációk az Egyesült Államok déli részébe vagy Mexikóba vándorolnak. A madár apró nyájakban mozog, néha a vörös vállú fekete holttesttel és a seregénnyel együtt. Télen a madár gyakran látogatja az etetőket.

2. Sokszorosítás

A barna fejű szarvasmarha holttest egy fészkelő parazita, amely petéit más kis énekesmadarak fészkeibe rakja le, különösen tál alakú fészkekben, például a sárga arborealis fában. A barna fejű tehén tetemének fiókái vendég szüleikkel táplálkoznak saját növekvő nemzedékük rovására. A barna fejű szarvasmarha tetem évente akár 36 petét is rakhat. Több mint 140 madárfaj ismert ennek a fészkelő parazitának az áldozata. Ha a vendégszülők felismerik valaki más petéit, akkor másképp reagálnak. A macska gúnymadár a petéket piszkálja. Más madarak új fészket építenek a régi fölé. Néha a kikelő fiókákat kidobják a fészekből.

Jeffrey Hoover és Scott Robinson kutatásai azt mutatták, hogy a barna fejű tehén holtteste az esetek felében tönkreteszi a citrom énekesmadár fészkeit, ha nem hajlandó valaki más fiókait táplálni. Ha korábban a citrom énekesmadár sikeresen megvédte saját fészkét a fészkelő parazita által a tojástól, akkor sértetlen maradt.

A faj eredete és leírása

Fotó: Vörös bíboros

A vörös bíboros (Cardinalis cardinalis) a bíboros nemzetség észak-amerikai madara. Az északi bíboros néven is ismert. A vörös bíboros közneve és tudományos neve a római katolikus egyház bíborosaira utal, akik jellegzetes vörös köntösüket és sapkájukat viselik. Az "északi" kifejezés általános nevében elterjedési területére utal, mivel ez a bíborosok legészakibb faja. Összesen 19 vörös bíboros alfaj létezik, amelyek főként színükben különböznek. Átlagos élettartamuk körülbelül három év, bár egyesek élettartama 13-15 év.

Megjelenés és jellemzők

Fotó: Hogyan néz ki egy piros bíboros

A vörös bíborosok közepes méretű énekesmadarak. A hímek élénkpirosak, kivéve az arc fekete maszkját. Élénkvörös színük miatt az egyik legismertebb madár. A nőstények világosbarna vagy halványzöldesbarna, vöröses kiemeléssel rendelkeznek, fekete maszk hiányzik belőlük (de az arcuk egy része sötét lehet).

A hímek és a nők egyaránt vastag narancsvörös kúp alakú csőrrel, hosszú farokkal és jellegzetes toll címerrel rendelkeznek a fejtetőn. A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. A hímek 22,2–23,5 cm hosszúak, míg a nők 20,9–21,6 cm hosszúak. A felnőtt vörös bíborosok átlagos súlya 42–48 g. Az átlagos szárnyhosszúság 30,5 cm. A fiatal vörös bíborosok hasonlóak a nőkhöz, de szürke nem pedig narancsvörös csőr.

Érdekesség: A vörös bíborosok 18 alfaja létezik. Ezen alfajok többsége különbözik a nők maszkjának színétől.

Észak-Amerikában sok más énekesmadárral ellentétben a hím és a női vörös bíboros is tud énekelni. Általános szabály, hogy csak hím énekesmadarak tudnak énekelni. Elszigetelt mondataik vannak, például egy nagyon éles "chip-chip-chip" vagy egy hosszú üdvözlet.Az énekléshez általában nagyon magas hangmagasságot választanak. A hím felhívásával felhívja a nőstényt, míg a nőstény vörös bíboros a fészkéből fog énekelni, esetleg ételért üzenetként szólítja fel házastársát.

Érdekesség: A legrégebbi vörös bíboros nőstény volt, 15 éves és 9 hónapos volt, amikor Pennsylvania-ban megtalálták.

Hol él a piros bíboros?

Fotó vörös bíboros Amerikában

Becslések szerint 120 millió vörös bíboros él a világon, többségük az Egyesült Államok keleti részén, majd Mexikóban, majd Kanada déli részén lakik. Az Egyesült Államokban Maine-tól Texasig, délig Mexikón, Belize-en és Guatemalán keresztül találhatók. Élnek Arizona, Kalifornia, Új-Mexikó és Hawaii egyes részein is.

A vörös bíboros hatótávolsága az elmúlt 50 évben megnőtt, beleértve New Yorkot és Új-Angliát is, és tovább bővül északra és nyugatra. A szakértők úgy vélik, hogy ez részben annak köszönhető, hogy növekszik a városokban, a külvárosokban és az egész évben élelmet biztosító emberek száma, ami megkönnyíti számukra a túlélést hidegebb éghajlaton. A vörös bíborosok általában sűrű bozótosban élnek, például erdőszéleken, benőtt területeken, sövényekben, mocsarakban, mesquite és díszes tájakon.

Így a vörös bíborosok a Nearctic régióban honosak. Észak-Amerika egész keleti és középső részén megtalálhatók Kanadától délig Mexikó és Közép-Amerika egyes részein. Kaliforniában, Hawaiiban és Bermudán is szerepeltek. A vörös bíborosok az 1800-as évek eleje óta nagymértékben kibővítették hatósugarukat, kihasználva az enyhe hőmérsékletet, az emberlakást és a madáretetőkben kapható további ételeket.

A vörös bíborosok az erdőszéleket, a sövényeket és a házak körüli növényzetet részesítik előnyben. Részben ennek lehet oka számuk növekedése az 1800-as évek eleje óta. A vörös bíborosoknak az is előnyös, ha nagyszámú ember eteti őket és más magevő madarakat a kertjében.

Most már tudja, hol található a piros bíboros. Lássuk, mit eszik ez a madár.

Mit eszik a vörös bíboros?

Fotó: Madárvörös bíboros

A vörös bíborosok mindenevők. A tipikus vörös bíboros étrendje főleg magvakból, szemekből és gyümölcsökből áll. Étrendjüket rovarok is kiegészítik, amelyek a fiókáik fő táplálékforrását jelentik. Kedvenc rovarai közé tartoznak a bogarak, a pillangók, a százlábúak, a kabócák, a tücskök, a legyek, a katididák, a lepkék és a pókok.

A téli hónapokban nagy mértékben támaszkodnak az adagolókban szállított magokra, és kedvenceik az olajban lévő napraforgómag és a sáfránymag. Egyéb ételek, amelyeket szeretnek, a dogwood, a vadszőlő, a hajdina, a gyógynövények, a sás, az eperfa, az áfonya, a szeder, a szumák, a tulipán és a kukorica. Az áfonya, az eperfa és a szeder növények kiváló ültetési lehetőségek, mivel bozótjaik miatt mind táplálékforrássá, mind rejtekhelysé válnak.

Megjelenésük megőrzése érdekében szőlőt vagy kutyabogyót fogyasztanak. Az emésztési folyamat során a gyümölcsök pigmentjei bejutnak a véráramba, a tolltüszőkbe és kikristályosodnak. Ha a piros bíboros nem találja meg a bogyókat, árnyéka fokozatosan elhalványul.

Érdekesség: A vörös bíborosok élénk színeiket a bogyókban és más növényi anyagokban található pigmentekből nyerik étrendjükben.

A vörös bíborosok vonzásának egyik legfontosabb dolga a madáretető. Sok más madárral ellentétben a bíborosok nem tudják gyorsan megváltoztatni az irányt, ezért a madáretetőknek elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy könnyen landolhassanak.Étkezés közben védettnek akarják érezni magukat, ezért a legjobb, ha az etetőt kb. 1,5-1,8 m-rel helyezik el a talaj felett, fák vagy cserjék mellett. A vörös bíborosok szárazföldi etetők is, és értékelni fogják, ha ételt hagynak a madáretető alatt. A legjobb madáretető stílusok közé tartozik az etetők nagy nyitott ülősarokkal.

A vörös bíborosok fürdőt használnak mind iváshoz, mind fürdéshez. A legtöbb bíboros mérete miatt a legjobb, ha a legmélyebb pontján 5–8 cm mély madárfürdő van. Télen a legjobb forró madárfürdőt csinálni, vagy a fűtőtestet egy szokásos madárfürdőbe meríteni. Minden típusú madár fürdővizét hetente többször cserélni kell. Ha a vízforrás nincs feltüntetve, akkor a piros bíborosoknak el kell hagyniuk, és másutt kell megtalálniuk, például egy helyi tóban, patakban vagy folyóban.

A jellem és az életmód jellemzői

Fotó: Vörös bíboros télen

A vörös bíborosok nem vándorolnak, egész tartományukban egész évben működnek. Napközben aktívak, különösen a reggeli és az esti órákban. Télen a legtöbb bíboros özönlik és együtt él. A tenyészidőszakban meglehetősen területi jellegűek.

A vörös bíborosok egy félreeső helyet részesítenek előnyben, ahol biztonságban érzik magukat. A kiváló fedést biztosító területek sűrű szőlő, fák és cserjék. A vörös bíborosok fészkelési célból sokféle fát és cserjét érhetnek el. Az olyan cserjék ültetése, mint a szőlő, a lonc, a kutyafa és a boróka, ideális fedő lehet fészkeik számára. Télen az örökzöld fák és cserjék biztonságos és megfelelő menedéket nyújtanak ezeknek a nem vándorló madaraknak.

A vörös bíborosok nem használnak fészkelődobozokat. Ehelyett a hím és nőstény egy-két héttel egy sűrűn fedett fészek után kutat, mielőtt a nőstény megkezdi annak építését. A tényleges hely általában ott van, ahol a fészek egy bokor, palánta vagy gömb kis ágak villájába ékelődik. A fészket mindig sűrű lombozat rejti. A vörös bíborosok által választott leggyakoribb fák és cserjék közé tartozik a dogwood, a lonc, a fenyő, a galagonya, a szőlő, a lucfenyő, a vérfű, a szeder, a rózsabokrok, a szilfák, a bodza és a cukor juhar.

Érdekes tény: A női vörös bíborosok felelősek a fészkek építéséért. Fészkeket általában gallyakból, tűkből, fűből és egyéb növényi anyagokból építenek.

Miután kiválasztott egy helyet, a hím általában fészkelő anyagokat visz a nőstényhez. Ezen anyagok közé tartoznak a kéregcsíkok, a durva vékony gallyak, a szőlő, a füvek, a levelek, a fenyőtűk, a növényi rostok, a gyökerek és a szárak. A nőstény csőrével összetöri a gallyakat, amíg azok rugalmassá nem válnak, majd a mancsával tolja őket, csésze alakot hozva létre.

Minden fészekben négy réteg durva gally van, amelyeket levélszőnyeg borít, szőlőkéreggel bélelnek, majd fenyőtűkkel, füvekkel, szárakkal és gyökerekkel díszítik. Minden fészek akár 10 napot is igénybe vehet. A vörös bíborosok csak egyszer használják fészkelőhelyüket, ezért fontos, hogy a közelben mindig rengeteg fa, bokor és anyag legyen.

Társadalmi felépítés és szaporodás

Fotó: Férfi és női vörös bíboros

A déli régiókban a vörös bíborosokról ismert, hogy egy szezonban három fiókát tenyésztenek. A középső államokban ritkán tenyésztenek többet. A vörös bíborosok kivételes szülők. A hím megosztja a szülő felelősségét párjával, az anya etetésével és gondozásával az inkubáció alatt és után. Apai ösztönei segítenek megvédeni anyát és gyermekeit, amíg el nem hagyják a fészket.

A fiatal vörös bíborosok a fészek elhagyása után gyakran több napig követik szüleiket a földön. Nagyon közel maradnak szüleikhez, amíg egyedül nem találnak ennivalót.Míg a hím gondoskodik családjáról, élénkpiros színe gyakran tompa barna árnyalatúvá változik.

A vörös bíborosok párzási ideje március, május, június és július. A tengelykapcsoló mérete 2–5 tojás. A tojás 2,2–2,7 cm hosszú, 1,7–2 cm széles, súlya 4,5 gramm. A tojások sima és fényes fehérek, zöldes, kék vagy barna árnyalattal, szürke, barna vagy vöröses foltokkal. Az inkubációs idő 11–13 nap. A kölykök mezítelenül születnek, kivéve az esetenként szürkés pelyheket, a szemük csukva, és esetlen.

Fiatal vörös bíborosok életszakaszai:

  • kölyök - 0-tól 3 napig. A szeme még nem nyílt ki, testén alul csomók lehetnek. Nem áll készen a fészek elhagyására
  • csaj - 4-től 13 napig. A szeme nyitva van, és a szárnyain lévő tollak csövekre emlékeztethetnek, mert még nem kellett áttörniük a védőhéjakat. Ő még mindig nem áll készen a fészek elhagyására,
  • fiatal - 14 napos és idősebb. Ez a madár teljesen tollas. Szárnyai és farka rövidek lehetnek, és lehet, hogy még nem sajátította el a repülést, de tud járni, ugrani és csapkodni. Elhagyta a fészket, bár szülei ott lehetnek, hogy segítsenek és védjenek, ha szükséges.

A vörös bíborosok természetes ellenségei

Fotó: Hogyan néz ki egy piros bíboros

A felnőtt vörös bíborosokat házimacskák, házi kutyák, Cooper-sólymok, északi rákok, keleti szürke mókusok, hosszú fülű baglyok fogyaszthatják. A csibék és tojások a kígyók, a madarak és a kisemlősök ragadozásának vannak kitéve. A csibék és a tojások ragadozói közé tartoznak a tejekígyók, a fekete kígyók, a kék szajkók, a vörös mókusok és a keleti mókusok. A tehén tetemek képesek tojásokat is ellopni a fészekből, néha meg is eszik őket.

Amikor egy fészkük közelében egy ragadozóval szembesülnek, a hím és nőstény vörös bíborosok riasztást adnak, ami rövid, éles hang, és a ragadozó felé repülve próbálják elrettenteni. De nem agresszíven tolonganak a ragadozókkal.

Így a vörös bíborosok ismert ragadozói:

  • házimacska (Felis silvestris),
  • házi kutyák (Canis lupusiliaris),
  • Cooper-sólymok (Accipiter cooperii),
  • Amerikai réce (Lanius ludovicianus),
  • északi réce (Lanius excubitor),
  • caroline mókus (Sciurus carolinensis),
  • hosszú fülű baglyok (Asio otus),
  • Keleti baglyok (Otus Asio),
  • tejkígyók (Lampropeltis triangulum elapsoides),
  • fekete kígyó (Coluber constrictor),
  • szürke mászó kígyó (Pantherophis obsoletus),
  • kék szajka (Cyanocitta cristata),
  • róka mókus (Sciurus niger),
  • vörös mókusok (Tamiasciurus hudsonicus),
  • Keleti mókusok (Tamias striatus),
  • barnafejű tehén holtteste (Molothrus ater).

A faj populációja és állapota

Fotó: Vörös bíboros

Úgy tűnik, hogy a vörös bíborosok száma és földrajzi tartománya az elmúlt 200 évben megnőtt. Ezek valószínűleg az emberi tevékenység miatti élőhelynövekedés következményei. Világszerte körülbelül 100 millió ember él. Mivel a vörös bíborosok nagy mennyiségű magot és gyümölcsöt fogyasztanak, szétszórhatják egyes növények magjait. A magfogyasztás révén befolyásolhatják a növényközösség összetételét is.

A vörös bíborosok táplálékot adnak ragadozóiknak. Időnként barnafejű tehenek fiókáit is nevelik, amelyek parazitálnak a fészkükben, segítve a barnafejű tehén tetemek helyi populációit. A vörös bíborosok sok belső és külső parazitát is tartalmaznak. A vörös bíborosok magokat szétszórva és kártevőket, például zsizsikeket, fémfűrészeket és hernyókat fogyasztva hatnak az emberre.Vonzó látogatók a háztáji madáretetők számára is. A vörös bíborosoknak nincs ismert káros hatása az emberekre.

A vörös bíborosokat egykor háziállatként értékelték élénk színük és jellegzetes hangjuk miatt. Az Egyesült Államokban a vörös bíborosok különleges jogi védelemben részesülnek az 1918-as vándormadarakról szóló törvény alapján, amely szintén tiltja ketrecben tartott madarakként történő értékesítését. Védi a vándormadarak védelméről szóló kanadai egyezmény is.

Piros bíboros - énekesmadár, amelynek feje felemelt címerrel és narancsvörös kúp alakú csőrrel rendelkezik. A bíborosok körzetükben egész évben lakók. Ezeket a madarakat nem gyakran találják az erdőkben. Jobban kedvelik a rétes, bozótos és bokros tájakat, amelyekben elbújhatnak és fészkelhetnek.

Főoldal> Absztrakt> Történelem

A barna fejű tehén holtteste, vagy ökörmadár (latin Molothrus ater) a korpusz család észak-amerikai énekesmadara.

A madárnak rövid, pintyszerű csőre és sötét szeme van. A hím főleg fekete színű, árnyalattal, feje barna. A nőstény szürke, könnyebb mellű.

A barna fejű szarvasmarha holttest Észak-Amerika nagy részén nyílt és félig nyitott területeken található. Míg a déli populációk ülő madarak, az északi populációk az Egyesült Államok déli részébe vagy Mexikóba vándorolnak. A madár apró nyájakban mozog, néha a vörös vállú fekete holttesttel és a seregénnyel együtt. Télen a madár gyakran látogatja az etetőket.

A barna fejű tehén holtteste rovarokat keres a földön, amelyeket vonz vagy elriaszt a réteken legelésző állatállomány.

A barna fejű szarvasmarha holttest egy fészkelő parazita, amely petéit más kis énekesmadarak fészkeibe rakja le, különösen tál alakú fészkekben, például a sárga arborealis fában. A barna fejű tehén tetemének fiókái vendég szüleikkel táplálkoznak saját növekvő nemzedékük rovására. A barna fejű szarvasmarha tetem évente akár 36 petét is rakhat. Több mint 140 madárfaj ismert ennek a fészkelő parazitának az áldozata. Ha a vendégszülők felismerik valaki más petéit, akkor másképp reagálnak. A macska gúnymadár a petéket piszkálja. Más madarak új fészket építenek a régi fölé. Néha a kikelő fiókákat kidobják a fészekből.

Jeffrey Hoover és Scott Robinson kutatásai azt mutatták, hogy a barna fejű tehén holtteste az esetek felében tönkreteszi a citrom énekesmadár fészkeit, ha nem hajlandó valaki más fiókait táplálni. Ha korábban a citrom énekesmadár sikeresen megvédte saját fészkét a fészkelő parazita által a tojástól, akkor sértetlen maradt.

Boehme R.L., Flint V.E. Ötnyelvű állatnevek szótár. Madarak. Latin, orosz, angol, német, francia. / az Acad általános szerkesztősége alatt. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - S. 431. - 2030 példány. - ISBN 5-200-00643-0

Pin
Send
Share
Send
Send