Madárcsaládok

Kopasz sas Haliaeetus leucocephalus

Pin
Send
Share
Send
Send


Kopasz sas (ahogy angolul hívják), vagy kopasz sas (tehát tisztességesebb orosz fordításban), több mint 200 éve - az Amerikai Egyesült Államok nemzeti emblémája.

Az év 1776. A felszabadító háború éppen győzelemmel ért véget, és kihirdették az Egyesült Államok első 13 államának Függetlenségi Nyilatkozatát. Bizottságot neveztek ki az új ország nemzeti jelképének kiválasztására. E megtisztelő szerepért két, csak Amerikában élő madár "harcolt" (kötelező feltétel): kopasz sas és vad pulyka. A Bizottság elnöke, Benjamin Franklin (az Egyesült Államok alkotmányának egyik megfogalmazója, a villámok villamos jellegének kutatója, a villámhárító feltalálója - lásd a 100 dolláros bankjegy portréját) valamilyen oknál fogva nem kedvelte a "becsteleneket", gyáván (?) És a gonosz "kopasz sas. A demokrácia azonban már bevált: 6 év (!) Vita után a pulyka még mindig elutasításra került, és 1782. június 20-án a kongresszus jóváhagyta a kopasz sasot az Egyesült Államok emblémájaként. Ez nem fejezte be részvételét az ország történetében.


80 évvel később egy "Old Abe" nevű fiatal sas híressé vált, mint résztvevő. az északi és déli polgárháború. 5 dollárért a sasot az északiak vásárolták meg, de hamarosan az egyik zászlóalj élő kabalája lett, a transzparens mellett egy adalékanyagon viselték. A rabszolgatartók-déliekkel folytatott 42 csatában részt véve az öreg Abe még soha nem is sérült meg, csak néhány faroktollat ​​veszített az ellenség golyóitól. A délieket legyőzték, a rabszolgaságot megszüntették. A legendás sas nyugdíjba vonult, és boldogan élt, örök üdvözleteket, díjakat és ajándékokat fogadott el. A hírnév zenitjében halt meg, 1881-ben nem túl ehetőt evett, plüssállata nem maradt fenn - 1904-ben egy múzeumi tűzesetben leégett.

A "történelmi erő" ilyen lenyűgöző tartalékával a kopasz sas - nemzeti szimbólum, nemzeti hőssel a soraiban - a 20. századba lépett. Sasok Észak-Amerika nagy részén élnek. Úgy tűnik, hogy a dicsőített nézetet továbbra is csak szeretni fogják és védik mindenféle nehézségtől. De nem volt ott. A fényes jövő helyett brutális elnyomás esett a sasokra és a tengeri sasokra. A tőke elsődleges felhalmozásának irgalmatlan ideje nem kímélte sem az embereket, sem az állatokat. Miután kiterjedt földtulajdonba kerültek, a középnyugati földművesek tollas és négylábú ragadozókat kezdtek észrevenni legelőin. Anélkül, hogy gondot okozott volna, hogy kiderüljön, miből táplálkozik - élő vagy már elhullott bárányokkal -, az összes ragadozót a juhtenyésztés rosszindulatú kártevőinek nyilvánították. A hivatásos vadászok szűkös jutalmat kaptak a prérifarkasok, rókák, aranybúgók, sasok lövöldözéséért: ironikus módon minden elejtett sasért legtöbbször egy dollárt fizettek, amelyen ezt a ragadozót csak az ország jelképeként ábrázolják. A sasokat és sasokat évente sok ezren irtották ki.

A 20. század első félszázadában 200-300 ezer (!) Kopasz sas pusztult el. Száma szinte mindenhol gyorsan esett. De a cselekvés ellenvetést vált ki: az ornitológusok bebizonyították, hogy a sasok semmilyen módon nem befolyásolják a juhok számát, mivel táplálkoznak, és még akkor is ritkán, csak az elhullott bárányok tetemeivel. A környezetvédelmi közösség riadót fújt, és 1940-ben elfogadta a fajt az Egyesült Államok fő területén védő "A kopasz sasról" szövetségi törvényt (csak 1973-ban ezt a törvényt Alaszkára is kiterjesztették). A sasok tömeges kiirtása leállt, számuk lassan növekedni kezdett. A faj modern világpopulációját 20-25 ezer párra becsülik, amelyből 10-15 ezer pár Kanadában, körülbelül 10 ezer Alaszkában és kevesebb, mint 1 ezer pár él az Egyesült Államok többi részén.

Sólyom család - Accipitridae

Állapot. 0 kategória. A faj több mint 100 éve fészkelődött a Kamcsatka régió területén, ma már csak csavargóként található meg.

Terjedés. Az elmúlt évszázadban ez az amerikai faunafaj elterjedési területe szélén bejutott Oroszország területére. Körülbelül 1882-1884. fészkel a Bering-szigeten, a Parancsnok-szigeteken (1). Később a fészkelés során nem figyelték meg, csak alkalmi repülések ismeretesek: az 1920-as években. egyedülálló madarakat figyeltek télen a Bering-szigeten a Lisinskaya-öböl közelében (2), 1990. augusztus 12-én pedig a Bering-folyón. Kamenka ugyanazon a szigeten (3). Nincs semmi meglepő, ha a kopasz sas a Commander-szigetekre repül, mivel a faj legközelebbi fészkelési helyei az Aleut-szigeteken találhatók (4). Beszámoltak arról, hogy e faj sasai Kamcsatkába repültek a folyó torkolatáig Karaga és még a Kolyma alsó szakaszán is (5). Legutóbb az Avachi-völgyben (1977. október 25.) és a tónál láthatták őket. Kurilskoe 1992 januárjában és 1993 decemberében (6). A fő lelőhely Amerikában található az északi Newfoundlandtól és Yukontól a déli Floridáig és Új-Mexikóig (4).

Külső megjelenés. Nagy ragadozó madár (testhossza 79 cm hím, 94 cm nőstény, szárnyfesztávolsága 178-229 cm), de észrevehetően kisebb, mint a Steller tengeri sas. A felnőtt (utolsó) ruházat 4 vagy 5 évesen visel. Általános színe sötétbarna, jól kiemelkedik egy élénk fehér fej és nyak, valamint egy fehér, ék alakú farok. A szem sárga. A számla hatalmas (de nem annyira, mint a Steller tengeri sasé), sárga. A mancsok sárga színűek, a tarsoly csak középig tollas, mint minden sas. Az átmeneti tollazatú fiatalkorúak sötétbarnák, sok világos hosszanti csíkkal, farkuk barnás, homályos szürke mintával, csőrük barna.

Élőhely és életmód. A Bering-szigeten egy sziklás tengerparton fészkelődött a lazac ívóhelye közelében. A lazac sasok a tengerparton vagy a lazacokban gazdag folyókon és tavakon is élnek. Egészen a közelmúltig Kamcsatkában a vándorló kopaszokkal találkoztak legtöbbször ősszel (októberben) és télen. Információk a kopasz sasok ismételt nyári (és téli) leleteiről 1994–1997-ben. tajgaerdőkben a folyó völgyei mentén. Kamcsatkát számos esetben megerősítették, többek között bányászott példányok is (7). Azóta nincs új megbízható nyári lelet, valamint nincs információ a fészkelésről. Talán ebben az esetben egy madárcsoport repült Kamcsatkába, amely több évig tartott itt. A fogságban várható élettartam legalább 47 év, szaporodása akár 20–30 év (8). Kamcsatka területén az életmódot nem vizsgálták. 2 csaj volt a Bering-sziget fészkében (1). A tartomány legnagyobb részén a tengelykapcsolók 1–3, átlagosan 1,9–2,0 tojásból állnak, a fészkelési siker pedig 0,41–1,17, átlagosan 0,92 fiatalkorú egy fészkel (4). Az amerikai kontinensen a sashalálok 80% -a emberi tevékenységhez kapcsolódik. A halálozás különféle okai közül elsősorban a madarak közvetlen pusztulása, valamint a járművek, az elektromos vezetékek, a mérgezések és a betegségek 15-16% -át teszik ki (4). Főleg halakból (4) táplálkozik (az étrend 56% -a), de madarakból (28%), emlősökből (14%) és más tárgyakból (2%) is táplálkozik.

Szám és korlátozó tényezők. A 18. század közepén. A kopasz sas nyilvánvalóan gyakori volt a Parancsnok-szigeteken; V. Bering expedíciójának tagjai, akik roncsba estek és ott telelni kényszerültek, megették (9). Az 1880-as évek elején. már ritkává vált, és csak a Bering-sziget déli hegyvidéki részén található meg (1). A gyors rohamcsökkenés a madarak pusztulásával magyarázható, beleértve a zsákmányukat is gyűjtési célokra. Valójában L. Steinegernek (1) 11 ilyen madármintája volt, amelyeket az 1880-as évek elején a Commander-szigeteken fogtak, és 9 példány fészkelő tollazatú fiatal madár volt. Különböző becslések szerint Észak-Amerikában a világ népessége 1980-ban 70 ezer (10) vagy 80 ezer (4) volt. A kóbor madarak egyenként tartanak. És még számos lelet a Kamcsatka-medencében 1994–1997-ben. szintén csak egyetlen madarakra vonatkoznak (több esetben két madarat láttak egymástól 2–5 km távolságban).

Elfogadott és szükséges biztonsági intézkedések. Felsorolja az Orosz Föderáció és Oroszország Távol-Keletétől északra található Vörös Könyvek, a CITES 2. függeléke, az Oroszország és az Egyesült Államok között a vándormadarak védelméről kötött kétoldalú megállapodás függeléke. A Parancsnok-szigeteken természetvédelmi területet hoztak létre. A kopasz sasok a világ számos állatkertjében és óvodájában sikeresen szaporodnak (4, 8). Különleges kutatásra és program kidolgozására van szükség a Parancsnok-szigetek fészkelő csoportjának helyreállításához. A vándorló madarak kilövésének elkerülése érdekében fokozni kell az oktatási munkát a környezeti nevelés keretében a Kamcsatka-völgyben élő helyi lakosság körében.

Információforrások:1. Stejneger, 1885. 2. Johansen, 1934. 3. Artyukhin, 1995. 4. Stalmaster, 1987. 5. Dement'ev, 1951b. 6. Lobkov, 1998a. 7. Lobkov, publikálatlan. adat. 8. Hancock, 1973. 9. Waxel, 1940. 10. Gerard et al., 1983.

Összeállította:Lobkov E.G.

  • Vissza a
  • Előre
div> .uk-panel '> "data-uk-grid-margin>

Kinézet

A névből egyértelmű, hogy ezeknek a madaraknak fehér tollazat van a fejükön. Ez a fő megkülönböztető tulajdonságuk a többi sastól (ordító, fehérfarkú sas). Ez azonban csak akkor jelenik meg, amikor a madarak 5 évesek. Előtte tollazatuk egységes szürke-barna színű. A fiatal kopaszok hasonlítanak az arany sasokhoz, de kissé nagyobbak. További különbségek: a tarsus tolla (a sasokban meztelen) és a nyak hossza (az aranybogaraknál rövidebb).

A kopasz sas kinézetéről szólva meg kell jegyezni, hogy a kontinens északi részén (főleg Alaszka államban) élő felnőttek jóval nagyobbak, mint a déli régiókban (Mexikóhoz közelebb) élők. Egyes szakértők ezt fajkülönbségnek tartják, mások szerint a méret csak a környezeti feltételektől függ.

Egy kopasz sas (felnőtt) fotóján kecses madár látható, ideális testarányokkal. Nemcsak a fején, hanem a farkán is fehér toll van. A nőstények abban különböznek a hímektől, hogy sokkal nagyobbak. A sasfaj testhossza elérheti a 70-120 cm-t (a csőrtől a farokcsúcsig), a súlya pedig legfeljebb 6,3 kg (az északi részeken) és 3,27 (a déli területeken) ).

A kopasz sas szárnyfesztávolsága 1,8 és 2,3 méter között lehet.

Csőre horgas, nagyon erős, aranysárga színű. A madár szeme felett van egy növekedés. Emiatt úgy tűnik számunkra, hogy a sas folyton a homlokát ráncolja.

Mancsai erősek, a lábujjak legfeljebb 15 cm hosszúak, mindegyiknek éles, ívelt karma van. A mancson lévő tarsus csupasz, a szem írisze sárga.

A faj története

A kopasz sas a Hawk család tagja. Legközelebbi rokona a fehérfarkú sas. A tudósok által végzett kutatás azt mutatja, hogy ez a két faj körülbelül 28 millió évvel ezelőtt vált el a többi sastól. Ezt követően területi felosztásuk történt. A fehérfarkú elterjedt Európa északi részén, a fehér hajú pedig otthont választott a tengerentúlon. E madarak legrégebbi maradványai a coloradói barlangokban találhatók. A tudósok megállapították, hogy körülbelül 780 ezer évesek. Az amerikai indiánok még mindig az istenek hírnökének tartják ezt a madarat. Korábban a papok rituális fejdíszében mindig ott volt a kopasz sas tolla. Mivel ezeket a madarakat tisztelték és gyakorlatilag nem irtották ki, populációik százezer egyedet számláltak. De egy fehér ember jött Amerika földjére, és minden megváltozott.

A kihalás szélén áll

A sasokat a hús kedvéért kezdték kiirtani, és csak azért, hogy ne zavarják a telepesek életét. A kontinensen földet kezdtek fejleszteni, aktívan foglalkoztak a mezőgazdasággal. Az erdőirtás és a városok építése jelentősen csökkentette a sas élőhelyét, a mezőgazdaságban használt vegyszerek pedig negatívan befolyásolták a madarak egészségét, amelyek petéi nagyon törékenyek lettek. Most még az őket inkubáló nőstény súlyát sem tudták elviselni, és felrobbant.

Eljött az idő, amikor a madármegfigyelők csak 487 párot számláltak a kontinensen. A tudósok felkeltették a riasztást. Ennek eredményeként tilos volt a DDT használatát a mezőgazdaságban - ez a vegyi anyag, amelytől a madarak szenvedtek a legjobban.1940-ben az Egyesült Államokban törvényt fogadtak el, amely szerint lehetetlen nemcsak kopasz sasokat lőni (bármilyen célból), hanem fogságban is tartani (kivéve a tartalékokat), valamint felhasználni bármely részét. testük, beleértve a tollakat is. Kivételt csak az indiánok rituális szertartásai vonatkoznak, de az egyes sasok kilövéséhez engedélyt kell vásárolni. Most már több mint 115 ezer ilyen madár van a világon.

Élőhely

Sajnos nálunk ezek a gyönyörű madarak csak "repülést" jelentenek. Néha a Távol-Keleten láthatók. A kopasz sasok részletes leírását a 18. század végén Sven Waxel készítette, aki részt vett Bering expedíciójában. A tiszt azt írta, hogy télen meg kellett enni ezeket a madarakat. A 19. század végén egy amerikai kutató kopasz sasokat fedezett fel a Bering-szigeten, ahol még madarak is tenyésztek. De már a huszadik században csak alkalmanként figyeltek fel rájuk, amikor véletlenül Alaszkából repültek ide. A kopasz sasok utolsó említése Oroszországban 1993-ból származik. Aztán a Kuril-tónál látták őket. Fogságban ezek a madarak Moszkva és Ivanovo állatkertjeiben élnek.

A természetben ez a sasfaj Alaszkától Mexikó északi államáig terjedő területeken él. Kis csoportokat láthatunk Baja Kaliforniában és Rhode Islanden. A vándorlás során ritka repülések figyelhetők meg Bermudán, Grönlandon, a Virgin-szigeteken, Belize-ben és Puerto Ricóban.

Télen a kopasz sasok vándorolhatnak élőhelyükről a melegebb régiókba. Ez csak akkor történik, ha a víztesteket jég borítja. Ha a víz nyitva marad, vagyis hozzáférhető a halakhoz, a madarak áttelelnek. Nem félnek a fagytól, de az éhezés kilátása nem felel meg nekik.

Életmód

A kopasz sasok 15-20 évig élnek kedvező körülmények között. 5 évesen válnak ivaréretté. Ugyanakkor a madarak jellegzetes tollruhát szereznek. Egy életre szóló párokat alkotnak. Csak a házastárs / házastárs halála válhat oka az új családi boldogság keresésére. Érdekes nézni a gőzölgő madarak játékát. Az ágakon ülve finoman simogatják egymást csőrükkel. Repülés közben a kedvenc elfoglaltságuk az, hogy megragadják a mancsaikat és elkezdnek zuhanni, majd közvetlenül a föld előtt kiszabadulnak és különböző irányokba repülnek. Partneret választva a madarak elkezdik építeni a fészket.

Hiába gyilkoltak kopasz sasokat állítólag csirkék lopása miatt. Az embertől való félelem és a tőle való távoli letelepedés valószínűleg genetikai szinten továbbterjed a sasokra. Fészkeik rendkívül ritkán fordulnak elő 1,2-1,5 km távolságban a lakóépületektől. Gyakrabban inkább az emberektől legfeljebb 2-3 km-re, de a víztározótól legfeljebb 3-5 km-re telepednek le.

Fészkek

A kopasz sasok évszázadok óta házat építenek maguknak. Egy fészek több mint 30 évig szolgálhatja a madarakat. Ugyanakkor a közelben több "lakást" építenek (előre nem látható helyzetek esetén a fő lakással).

A nő és a férfi egyaránt részt vesz a ház építésében. Ágakat, kukoricaleveleket, mohát, füvet használnak. A házastárs főleg építőanyagot hoz, a háziasszony pedig fűszálakkal gondosan rögzíti. A kopasz sasok hosszú évekig befejezhetik kúriáik építését. Ennek eredményeként szerkezetük lenyűgöző méreteket ér el. Tehát egy 2,9 méter átmérőjű és 6 méter magas fészket találtak. Durva becslések szerint súlya két tonna lehet. Ennek a struktúrának köszönhetően a kopasz sasok bejutottak a Guinness-rekordok könyvébe.

Természetesen kényelmes a fiókáknak ilyen fészkekben felnőni, de a faágak gyakran nem támogatják az épületek súlyát és letörnek.

Reprodukció

A nőstény egy-három tojást rak. Nagyon ritkán vannak négyen. Ha a tengelykapcsoló meghal, akkor ugyanabban az évben képes másikat gyártani. A kopasz sasok petéi tiszta fehérek, foltok és csíkok nélkül. Maximális méretük 63x85 mm. Az inkubáció 35 napig tart. Mivel a nőstény időközönként rakja őket, a fiókák nem ugyanazon a napon kelnek ki. Gyakran az idősebbek ételt vesznek a fiatalabbaktól, ennek következtében éhen halnak.

A félelmetes kopasz sas csibék nagyon tehetetlenül születnek. A fotó teljes dicsőségükben mutatja őket. A csecsemők testét szürkés lefelé borítják, a fej kerek, a szem és a csőr szürke. 3 hónapos korukig az egyik szülő folyamatosan jelen van a fészekben, bár elsősorban a nőstény inkubálja a csecsemőket. Aztán apa és anya egy ideig békén hagyják kölykeiket. Öt hét múlva a csecsemők már kiszállnak a fészekből. Ebben az időszakban a földre eshetnek. Ha nincsenek ragadozók a közelben, akkor több hétig csendesen élnek a fűben, majd felrepülnek egy fára. A repülést megtanult fiatal sasok akár 11 hétig is közel állnak szüleikhez, majd elrepülnek, hogy önálló életet kezdjenek.

Hal menü

Ahol a kopasz sas él, ott nagy víztömegnek kell lennie, mert fő táplálékuk a hal. Ezek a madarak nem merülnek zsákmányuk miatt. A magasból észrevéve az áldozatot, ledőlnek, mint egy kő, karmukkal megragadják a halakat, és azonnal felemelkednek. Ugyanakkor a sasok közül csak néhány toll vizesedhet meg. Leeséskor 160 km / h-ig fejlődnek, így a halaknak nincs esélyük elmenekülni. A kopasz sasok, sockeye lazac, rózsaszín lazac, chinook lazac, hering, pisztráng, márna étrendjében - minden olyan hal, amelyet képesek felnevelni és az étkezés helyére szállítani. Nem vadásznak apróságokra, mivel az az ujjaik közé csúszik. A 3-4 kg-nál nagyobb élő halakat szintén nem érdeklik a fehérfejű ragadozók.

Süthetnek sekély vízben. A nagy halakat daganat formájában fogyasztják, amikor hullámaikat a partra dobják.

Ezek a madarak gyakran nem zavarják a zsákmány elkapását, hanem elveszik a kisebb madaraktól - varjaktól, halászoktól, vörösfarkú ölyvektől. Ha a "racketering" során a szerencsétlen vadásznak nincs ideje elmenekülni, vagy megpróbál ellenállni, ő is a tollas bandita vacsorájává válhat.

Extra menü

Válaszul arra a kérdésre, hogy mit eszik a kopasz sas, meg kell említeni más típusú ételeket is, mivel nemcsak a halakat szereti. Ezek a szárnyas ragadozók más madarakat adnak étrendjüknek - libákat, sirályokat, vadkacsait, szárcsait, pelikánokat, darukat és még sokan mások. Menet közben vagy amikor vadászattal vannak elfogva, elveszítik éberségüket. A kopasz sasok nem vetik meg a csibéket és a tojásokat. Különösen a telepekben élő madarak szenvednek tőlük. A sas gyors zuhanása a magasból a fészekre általában a vadász számára sikeresen végződik.

Ezek a ragadozók ritkán vadásznak állatokra, ezért az ilyen táplálék étrendjük kis részét teszi ki. Nyúl, mosómedve, mókus, gólya, patkány, hód, teknős lesz a zsákmányuk. Feljegyezték az oroszlánfókák, fókák és tengeri vidrák kölykeire vadászó kopasz sasok eseteit.

Ők sem vetik meg a döglést. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a hulladéklerakókban bármilyen ételt keresnek.

A kifejlett madarak elűzhetik a prérifarkasokat, rókákat, keselyűket a tetemekről. A fiatal fehérfejű ragadozók általában nem veszekednek ezekkel az állatokkal.

Természetes ellenségek

A kopasz sas nagyon óvatos madár. Megpróbál olyan helyeken letelepedni, amelyekhez más ragadozók nem férnek hozzá. Leggyakrabban egy magas élő fa terjedő koronával. Ha nincs a közelben, bevehetetlen sziklákra telepednek. Elszigetelt esetekben sasfészket láttak a nagyfeszültségű hálózat oszlopain. Ezek a madarak csak olyan helyre építik otthonukat, ahonnan jó kilátás nyílik, ezért nehéz közel kerülni hozzájuk.

Nagyon ritkán tönkreteszi karmai közül a virginiai sas bagoly, mosómedve vagy sarki róka. A földi ragadozók csak akkor válnak veszélyesekké, ha a fészek a földön van.

Madár szimbólum

A kopasz sas 1782-ben az Egyesült Államok nemzeti szimbóluma lett, amikor a kontinentális kongresszus megszavazta a Nagy Pecsét ábrázolását. Rajta egy tollas jóképű férfi a csőrében egy szalagot tart, a „Sok közül - egy” felirattal. Bal mancsában olajfa ága van, jobb mancsában - 13 nyíl. Nem minden amerikai elnök támogatta a kopasz sasokat. Tehát Franklin nagyon nem szerette.1953-ig Alaszkában még jutalmat is adtak egy megölt tollas ragadozóért.

Végül John F. Kennedy lett az elnök, aki sok értelmes ötletet életre hívott. Ő mondta, hogy a világ nem fog megbocsátani az amerikaiaknak, ha a kopasz sas fajként eltűnik.

Ezeknek a madaraknak a képe pecséteken és transzparenseken, emblémákon és bankjegyeken látható. A kopasz sas szerepel az American Airlines emblémáján, a 25 centes érmén, az Apollo 11 emblémáján, a képviselőház rúdján és számos más kormányzati attribútumon.

Kapcsolódó fogalmak

A közönséges filin (latin Bubo bubo, Old Rus. Pugach) a bagoly család ragadozó madara, a bagoly rend egyik legnagyobb képviselője. A legjellemzőbb tulajdonságok közé tartozik a masszív "hordó alakú" felépítés, a laza tollazat, a vöröses és okker árnyalatok túlsúlyával, a világos narancssárga szemek és a felettük lévő hosszúkás tollcsomók (az úgynevezett "tollfülek"). Elterjedt Eurázsia erdei és sztyeppei régióiban, ahol alkalmazkodik a legkülönbözőbb biotópokhoz, ahol létezik.

Pin
Send
Share
Send
Send