Madárcsaládok

Amerikai kutya (Falco sparverius) madárprofil

Pin
Send
Share
Send
Send


Amerikai tönköly, tudományos név Falco sparverius a legkisebb és leggyakoribb sólyom Észak-Amerikában. Az alfajokhoz és nemekhez képest körülbelül két-egy dimenziója van, különbözik a kék leltár súlyában a gyászgalamb méretétől.

Az amerikai tüll Dél-Amerikában is megtalálható, és jól megalapozott faj, amely tizenhét alfajt alakított ki, hogy alkalmazkodjon az Egyesült Államok különböző környezeteihez és élőhelyeihez.

Az amerikai kagyló szexuális intimitást mutat (a nőstények mérsékelten nagyobbak) és a tollazatát, bár mindkét nem a pénisz hátsó részén található, észrevehető tollal, amely észrevehető, vonzó és hasonló a serdülők számára.

Az amerikai kestrel általában zsákmányként kutatja a földet az égen, és energiatakarékos módon a levegőben is ragadozik. A vadászatba lépve néha gyors szárnyverésekkel forog a levegőben. Étrendjében általában szöcskék és egyéb rovarok, kullancsok, patkányok és kismadarak (pl. Verebek) szerepelnek.

Ez a kiterjedt étrend hozzájárult fajként elért széles körű sikeréhez. Az amerikai tüll fákban, sziklákban, épületekben és egyéb építményekben fészkel. A nőstény három-hét tojást rak, amelyek elősegítik mindkét nem megégését.

Szaporodási területe Kanada északi részétől Alaszka középső és nyugati részéig Új-Skóciáig, valamint egész Dél-Amerikán át Mexikó déli részéig és a Karib-tengerig terjed. Az amerikai tüll Közép-Amerika őshonos tenyésztője, és széles körben elterjedt Dél-Amerikában.

Kanadában és Észak-Amerikában az Egyesült Államokban a legtöbb madár télen délre utazik. Ez Nyugat-Európa alkalmi intimitása.

Megjelenése és viselkedése alapján sok éven át a Falco fajokban öltözött európai és afrikai tüll tagjainak tekintették, de a DNS-elemzésből kiderült, hogy az amerikai tülköly genetikailag rokonságban áll a nagyobb amerikai sólyommal, mint például az Aplomado, a Peregrine és a Prairie Sólymok.

Bár a faj neve nem változott ezen genetikai elemzés eredményeként, filogenetikai értelemben nem igazán szemész.

Ehelyett az evolúciós evolúció folyamata, mint például a valódi kagyló, ugyanazokban a fizikai tulajdonságokban és zsákmánymintákban hagyta, hogy illeszkedjen az ökoszisztémához hasonló kis zsákmányfajokhoz.

Az amerikai tüll gyakori madár, különösen a Sólymok újoncai használják. Noha nem olyan hatalmas, mint sok más, nagyobb sólyom, a Falconer precíziós edzése és súlykontrollja sok amerikai kestrelt alkalmanként sikeressé tesz a madarak ellen, a saját sikerének majdnem kétszeresével, és időnként saját súlyt szerez a madarakkal szemben.

Leírás

A hagyományos besorolás szerint az amerikai Kestrel a legkisebb kezdeményező Amerikában. Az amerikai tüll szexibb, bár a tollazat színében némi átfedés tapasztalható a nemek között. A madár hossza 22-31 centiméter (8,7-12,2 hüvelyk), jobbra 51-161 cm (20-24 hüvelyk).

A nőstény amerikai nőstény nőstény nagyobb, mint a hímek, kevesebb, mint a nagy sólymok, de általában egy törzs 10–15% -ára nő, több északi alfaj nagyobb méretűre hajlik, egy nagyobb északi nő pedig megduplázza a kisebb déli hímek méretét általában 1-300 súlyú hímekkel. Gramm (2,5-1,5 oz) és nőstény 65 gramm (3,0-5,8 oz). A szokásos méréseknél a szárnyfesztávolság 16-25 cm (6,3-8,3 hüvelyk) hosszú, a farok 11-15 cm (4,3 4,5,9 hüvelyk), a farcsont pedig 3,2-4 cm (1,3-11,6 hüvelyk).

Fizikailag az amerikai kagyló lassabb és izmosabb, mint a nagyobb sólymoké. Az amerikai kagyló mellkasi repülési izmai testtömegének körülbelül 12% -át teszik ki, szemben az erős repülő sólymok, például a Peregrine, mintegy 20% -ával.

A szárnyak közepesen hosszúak, elég karcsúak és egy pontig keskenyek. Kevésbé izmos testtípusuk agresszív, energiafogyasztó zsákmányokkal párosul, sok energiát költenek a szárnyra, és nem kell üldözniük a madár hosszú farkát.

Méretüknél fogva erős talonokkal és strandokkal rendelkeznek, és gyorsan el tudják küldeni a zsákmányt. Karcsú testalkatuk és energiatakarékossági stratégiájuk lehetővé teszi számukra, hogy kevesebb napi ételt fogyasszanak, mint amekkora izmosak, ugyanakkor elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a madárragadozókat általában nagyobbá és néha nagyobbá tegyék, ennek a teststílusnak és vadászati ​​technikának a sikerével az Egyesült Államokban.

A nagy tartomány gyakran tükröződik a faj nagy sikerében. Az amerikai kestrel való repülés nem annyira drámaibb és gyorsabb, mint az izmosabb Sólyom, mint például a Massalins és a Peregrines, de hatékony alkalmazkodást és kevesebb táplálékot igényelnek naponta, szélesebb étrenddel, kisebb zsákmányokkal, minél többet eredményeznek jelen lenni.

Sok más hegyvidéki fajtól eltérően a nemek tollazatukban és méretükben jobban különböznek egymástól. Férfi kék-szürke szárnyas fekete foltok és fehér alul fekete csapágyak.

A hátulja kényelmetlen az alsó felével. A has és a szárak fehérek, foltokkal. A farok szintén merev, fehér vagy durva csúcsokkal és fekete vég alatti szalaggal. Az amerikai nőstény nőstény háta és szárnya furcsa, sötétbarna színű csapágyakkal. A nők alsó oldala krémszínű, erős barna színű.

A farok észrevehetően különbözik a hímtől, számos keskeny, sötét fekete sáv színesíti. A serdülők felnőttként színes mintákat mutatnak be. A fej fehér, mindkét nemében kék-szürke felső.

A fej mindkét oldalán két vékony, függőleges fekete felületű jel látható, míg a másik Sólyom mindkét oldalán egy-egy fehér vagy narancssárga tarkó, két fekete foltgal (ocelli). E foltok hatékonysága ellentmondásos, de a legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint „hamis szemként” viselkednek, és segítenek megvédeni a madarat a lehetséges támadóktól.

Hangzások

Az amerikai kestrel három alapvető énekkel rendelkezik: „Clue” vagy „Kylie”, „Whin” és „Cheater”. A „Clie” -t általában gyors - kli, kli, kli, kli sorozatként szállítják, amikor a canstrelle zavart vagy izgatott. Ezt a hívást különféle helyzetekben használják, és mindkét nemtől hallható, de az idősebb nők hangja általában alacsonyabb, mint a férfiaké.

A „nyafogás” hívás elsősorban az etetéshez kapcsolódik, de a közösülés során is ejtik. A „csalót” olyan tevékenységekben használják, amelyek magukba foglalják a hím és nőstény madarak közötti interakciót, ideértve a bírósági etetést, az együttélést és a fészkelést. A Nestlings 16 napos hívásokat is kezdeményezhet.

Ökológia és viselkedés

Az amerikai kagyló számos élőhelyen található, beleértve a gyepeket, a kompokat, a sivatagokat és a Semopen régió egyéb nyílásait.

Városokban és külvárosokban is megtalálhatók. A kestler lakóhelyének tartalmaznia kell parkokat, szabad teret a vadászathoz, valamint egy barlangot (természetes vagy ember alkotta) a fészkeléshez. Az amerikai tüllös sarkkörtől Közép-Amerika trópusáig az Andok 4500 méter (14 800 láb) magasságtól kezdve egészen változatos körülmények között képesek élni.

A madár Kanada északi részéből és Alaszkától Dél-Amerika déli csúcsáig, Tierra del Fuegóig terjed. Ez az egyetlen szemsejt az Egyesült Államokban, bár ez a taxonómia genetikailag nem megfelelő. Az Egyesült Királyságban, Dániában, Máltán és az Azori-szigeteken nem egyértelmű.

Kanadában és Észak-Amerikában élő amerikai tüll általában télen délre, néha Közép-Amerikába és a Karib-tengerre költözik. Az északi szélesség körülbelül 35 ° -át tenyésztő madarak általában egész évben laknak.

A transzfer a helyi időjárási viszonyoktól is függ. A téli kullancsok szállásválasztása nemenként változik.

A nem tenyészidőszakban a nőstények gyakrabban találhatók meg a nyílt térben, mint a hímek. Ennek a viselkedésnek a közös magyarázata az, hogy az idősebb nők először a kívánt szállásra érkeznek, és kizárják a területükről a férfiakat.

Az amerikai tüll nem hosszú élettartamú, a vadon élő madarak élettartama kevesebb mint 5 év. A legöregebb sávos vadmadár 11 év és 7 hónap volt, míg a fogságban tartott kagyló akár 14-17 évig is életben maradhat.

Egy felmérés szerint az 1355 ember 43,2% -a halt meg, beleértve a közvetlen gyilkolást és a közúti gyilkolást, míg a ragadozás (beleértve a nagy ragadozó madarakat is) 2,5%.

Ezek az adatok valószínűleg elfogultak, bár arról számoltak be, hogy a halálos áldozatok számát általában lakott vagy közeli területeken találják meg az emberek.

Nevelés

Az amerikai kestrels nagyszámú kisállattal táplálkozik, mint például a szárnyasok, szitakötők, kullancsok, patkányok, bázisok és kismadarak. Azt is jelentették, hogy kígyók, denevérek és mókusok haltak meg a kastélyban.

Az amerikai kagyló étrendjének széles körének köszönhetően - legalább részben - képes fenntartani a magas népsűrűséget. Az amerikai Kestrel vadászatának elsődleges módszere a szögezés és a megvárás, amíg az áldozat közel kerül.

A park jellegzetesen az út szélén vagy a mező oldalán látható, például fák, felsővezetékek vagy kerítésoszlopok.

Lő, lendül a levegőben gyors szárnyakkal és vadászat céljából kutatja a földet. Egyéb vadászati ​​stratégiák közé tartozik a földön alacsony repülés vagy a rovarok és madarak üldözése a levegőben.

A vadászokat gyakran a földön kapják el, bár néha madarakat repülnek. A sztrájk előtt az amerikai kestrel jellegzetesen meggörbíti a fejét és a farkát, majd közvetlenül az áldozathoz repül, hogy magasan elkapja.

Hasonlóan a vöröslábú mennydörgéshez, az amerikai kagylók is energiát takarítanak meg egy zsákmányon, és gondosan megválasztják támadásaikat a siker és a nehézség ellen. A tenyészidőszakban a madár nagy zsákmányt visz vissza párjához vagy fiataljához.

Egy tanulmány megállapította, hogy egy amerikai kestrel pár úgy forral fel, hogy bizonyos helyzetekben csökkenti az erőnlét költségeit. Például, ha egy adott területen a vadászat sikere jelentősen csökken, a madár egy másik területre költözik.

Reprodukció

Az amerikai kagyló nemek szerint érik első tavaszukon. A vándorló populációkban a hímek a feleségek előtt jutnak el a szaporodási helyekre, majd a nőstények kiválasztják a párjukat. A páros kötések gyakran állandóak. Az állandó kötések általában a későbbi években használják a fészkelőhelyeket.

Ez előnyt jelent a madaraknak azokkal szemben, akik kor alatt vannak vagy betörnek, mivel már ismerik a vadászterületet, a szomszédokat, a ragadozókat és a helyszín egyéb jellemzőit.

A férfiak sokféle búvárbemutatót mutatnak be területük reklámozására és a párok vonzására.

Ezek a kijelzők néhány mászásból és merülésből állnak, csúcsukon három vagy négy „cli”. A nők körülbelül egy-két hétig állnak, mire elérik a fészket.

Úgy gondolják, hogy stimulálja az ovulációt. A táplálék átadása hímről nőre körülbelül egy-két hét a tojásrakás után körülbelül négy-öt hétig.

Az amerikai kagyló üregben fészkel, de képes alkalmazkodni a különféle fészkelési körülményekhez. Általában a természetes üregeket részesítik előnyben (például a fában), zárt csúcsokkal és szorosan illeszkedő bejáratokkal, amelyek a legtöbb védelmet nyújtják a tojásoknak és a kisgyermekeknek.

Az amerikai tüll néha nagy harkályok által készített lyukakba fészkel, vagy más madarak elhagyott fészkeit használja, például vörösbe öltözött mennydörgőket, márgákat és varjúkat. Sziklás páholyok és épületcsúcsok, valamint elhagyott barlangokban fészkelő kaktuszok. Az amerikai kestrels általában fészekdobozokat is használ.

Három-hét tojást (általában négy vagy öt) külön-külön tartunk körülbelül 24-22 órán át. Az átlagos peteméret 32 ​​mm × 29 mm (1,3 hüvelyk × 1,1 hüvelyk), 10% -kal nagyobb, mint testméretű madara.

A tojások a fehértől a krémig terjednek, barna vagy szürke foltokkal. Az inkubáció általában 30 napig tart, és főleg a nő felelőssége, bár a hímek az elveszett petesejtek idejének 15–220% -át töltik, általában 11–12 nappal.

A kikelés három-négy napig tart. A kikelt egyedek csak öt nappal később ülnek, és nagyon gyorsan növekednek, 16-17 nap után elérik a felnőttek súlyát. 20-6 nap elteltével szárnyaik kifejlődnek, és képesek elhagyni a fészket.

A fiatal felnőtt kagyló egyéves kortól képes szaporodni, a faj a vadonban körülbelül három-öt évig tart.

Az ökológia szavaival élve az amerikai kelrét szaporodási mintázata egy kismadár „r szelekciós” stratégiája felé hajlik. Az R / K szelekciós elméletben feltételezzük, hogy a szelektív nyomások két általános irány egyikében hajtják az evolúciót: R vagy K szelekció.

Az R-szelektált fajok azok, amelyek a nagyobb növekedési sebességet hangsúlyozzák, általában kevésbé zsúfolt ökológiai fülkéket vesznek fel és sok utódot hoznak létre, amelyek mindegyikének viszonylag alacsony a túlélési valószínűsége (például magas R, alacsony K).

Ezzel szemben a K-szelektált fajok élőhelyekkel kapcsolatos tulajdonságokkal rendelkeznek a fogszuvasodás sűrűségében, és általában erős versenytársak a tenyészfülkében, akik többet fektetnek be az alacsonyabb fajtába, és mindegyiknek viszonylag nagyobb a túlélési valószínűsége (pl. Alacsonyabb r , magasabb k).

E két szélsőség között az amerikai kestrel egyike azon kevés rapperfajoknak, amelyeket hajlamosak újraválasztani.

Egyéves korukban képesek szaporodni, a populációban alacsony a nem tenyésző felnőttek száma, és nagy a fiasításuk.

Népességük növekedési üteme nagyobb, mint a nagyobb rapperekénél, akik általában hajlamosak K-szelektálásra.

Nézd meg a videót: Kestrel falconry (Január 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send