Madárcsaládok

Fali lánctalpas vagy vörösszárnyú fali lánctalpas, madárfaj madárfaj, az egyetlen az azonos nevű nemzetségben és a Tichodromidae családban

Pin
Send
Share
Send
Send


Nemzetség: Tichodroma = Fali mászók

Faj: Tichodroma muraria = Vörösszárnyú falmászó

Olvassa el a közönséges anyacsavarokat:,,

Faj: Tichodroma muraria = Vörösszárnyú falmászó

Erre a fajra inkább egy összenyomott, mint egy hosszúkás test, egy rövid nyak és egy nagy fej tartozik. Hosszú, vékony, majdnem kerek csőre gyökerén csíkozott, a végén hegyes. A lábujjak vékonyak és nagyon nagy, erősen ívelt, vékony és éles karmokkal vannak ellátva, a szárnyak középhosszúak, szélesek, rövidek és lekerekítettek. A rövid farok puha, széles, lekerekített tollakból áll. Laza, bolyhos, puha, mint a selyem, a tollazat kellemes, kissé élénk színű, az évszakokkal változó színű. A nyelv általában hasonlít a harkály nyelvére. Olyan hosszú, hogy eléri a csőr végét, éles, mint a tű, de nagyon kevéssé mozgékony és sok sörtés kampóval borított. A tollazat fő színe hamuszürke. A torok nyáron fekete, télen fehér, a repülési és faroktollak fekete színűek, az első a tövétől a 3–15-ig félig élénkvörös, valamint apró takarók és keskeny szegély a nagy szárnyfedők külső szakállán. A faroktollak vége fehér színű. A szem barna, a csőr és a láb fekete. Hossza körülbelül 16 cm, a szárnyfesztávolság 27, a szárny hossza 9, a farok pedig 6 cm.

A falmászó Közép- és Dél-Európa összes magas hegyén él, Ázsia nyugati és középső részein, keleten - Kína északi részén gyakori, és azt mondják, még Abessziniában is. Alpjainkon nem ritka, és azonos számban található meg a Kárpátokban és a Pireneusokban. Néha az Alpokból Németországba, a Kárpátokból pedig Magyarországra repül.

Egészen a közelmúltig csak kevés információ volt életmódjáról. Gesner volt az első természettudós, aki megemlítette. Később Steinmüller, Sprungli, Schinz és Chudi mesélt nekünk valamit. De csak 1864-ben, a Gir-tanner jóvoltából részletesen megismerhettük e madarak életmódját. Ezért nem tehetek mást, mint hogy átadjam ennek a csodálatos megfigyelőnek a szavait, és külön felhívom a figyelmet arra, hogy két megjelent mű mellett valódi kincsem is van - a megnevezett kutató számos levele.

„Ha egy utazó átlépi a Svájci Alpok magas hegyi erdőjének határait, és továbbjut a vad hegyvidéki sivatagban, akkor vékony, hosszan tartó sípot hall. Leginkább a zabkása dalára hasonlít, és meglehetősen hangos, gyorsan követi egymást ugyanazon hangmagasságú hangokat, amelyek hosszú, több hanggal magasabb hangzással zárulnak. Nagyjából így lehet visszaadni: "du-du-du-du". Az utazó csodálkozva, de ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a néma sziklák között hirtelen egy másik lény hangját hallotta, felemeli a fejét, és általában hosszú keresgélés után észrevesz egy kismadarat fent, egy csupasz sziklán a kövek között, mászva félig széttárt vörös szárnyak, feszültség nélkül, a puszta mentén, néhol még a kiálló sziklán is. Ez egy hegymászó, egy élő alpesi rózsa, aki sziklája mentén vándorol, és félelem nélkül lenéz egy lélegzetelállító gyalogosra, aki jelentős nehézségekkel elérte magas lakóhelyét. Ha az utazó nem siet, készségesen leül egy mohával borított kőre, hogy megcsodálja ezt a csodálatos lényt.

Mint minden alpesi madár, a falmászó is vonuló madár. Napsütéses napokon a hegyekben 3000 m magasságig emelkedik. Néha még gleccsereken, egy szikla töredékén is találkoztak vele, rovarokra vadászva. Nyáron az alpesi öv alatt csak néha ereszkedik le, bár néha itt is látható.Amikor a napok rövidülnek, az éjszakák pedig hosszabbak és hidegebbek, amikor a nap egy rövid napon nem képes megakadályozni a jégkéreg kialakulását, akkor az Alpok ezen lakójának nincs más választása, mint fokozatosan leereszkedni az alsó, melegebb helyre és védett övezetek. Végül is a nem túl vastag jégkéreg is leküzdhetetlen akadálya annak, hogy gyenge csőre táplálékhoz jusson. Ha ismét több meleg napsütéses nap eljön, akkor azonnal magasabb helyekre siet, és csak az újonnan visszatérő hideg hajtja vissza a völgybe.

Egy falmászó készségesen mászik csak teljesen csupasz sziklákra, és minél vadabb és növényzet nélküli a hegyvidéki terület, annál biztosabban megtalálható ott. Kizárólag a hegyek lejtője mentén található, széles, füves területeket keresi fel, hogy rovarokat találjon. Ellenkező esetben siet, hogy átrepüljön rajtuk és gyorsan elérje a csupasz követ. Soha nem mászik fatörzseket. Mindenesetre még soha nem láttam, hogy bokrokon vagy ágakon ült volna ki a sziklákból. Csak a levegőben és a meredek sziklákon él, és nem szeret lemenni a földre. Megpróbálja elkapni a földön található rovarokat, ha lehetséges, egy sziklán. Ha minden erőfeszítés ellenére a falmászó nem éri el a célt, akkor gyorsan felrepül, leül egy pillanatra, megragadja a zsákmányt, és egy perccel később ismét a sziklához kapaszkodik, és kényelmes helyet keres a zsákmányának felszívására. . A falmászó könnyedén megfogja a halottnak tűnő kis bogarakat, amelyek a megközelíthetetlen helyre zuhanás reményében a köveken gurulnak át, valamint olyan pókok, akik a bujkálás reményében sietve kőből kőbe dobják megmentő hálójukat.

Mászáskor olyan erőt és ügyességet mutat, hogy nyugodtan feltételezhető, hogy a hegyekben sehol nincs olyan sík, amely túl sima és meredek lenne számára. De minél meredekebb és simább a sík, amelyen fel kell másznia, annál hamarabb kell elmozdulnia, hiszen teljesen sima felületeken még csak néhány pillanatig képes megkapaszkodni. Felkapaszkodva vagy akár a kívánt magasságot elérve pillangóként lóg a sziklán, erősen széttárt szárnyakkal, így fehér foltok láthatók rajtuk, és lendülve balra, majd jobbra fordítja a fejét, és nézi. válla fölött a lenti helyen, a hegy lejtőjén, ahová repülni fog. Ebben a helyzetben úgy tűnik, valóban repülési tollának hegyein nyugszik. A szikla hirtelen erőteljes tolásával félrelökve könnyen átgurul a levegőben. Néha az idő múlására a hegymászó megbotlik, majd a kiválasztott helyre repül, amely néha több méterrel lejjebb, néha meglehetősen messze fekszik. Repülés közben nagy fényes pillangóra hasonlít. Repül, majd rossz füleket készít, majd teljesen kinyújtott szárnyakkal. Néha, mint egy ragadozó madár, fejjel lefelé rohan, lehajtott fejjel és behúzott szárnyakkal. A következő pillanatban már ismét a sziklán kapaszkodik, miközben a feje fel van emelve. A lefelé tartó repülés gyakran egy gyönyörű, meredeken ívelt ív mentén történik az alján. Általában a falmászó jól repül, bár vízszintes irányban, talán rosszabb, mint a függőleges. Függőleges irányban nagyon jól repül. Nincs annál csodálatosabb, mint nézni, ahogyan néhány ilyen madár repül a napon a sötét szakadékok felett.

Ritkán látni pár hegymászót a tenyésztési időn kívül. Többnyire egyedül mászik elhagyatott sziklákon, miközben rövid, igénytelen, de kellemes dalát énekli. A falmászó közömbösen bánik rokonaival, vagy éppen ellenkezőleg, agresszíven, üldözi őket, és megpróbálja kiűzni őket saját tulajdonukból. Nem érintkezik más madarakkal, és ha ez megtörténik, kerüli őket. Tápláléka az ilyen magasságban élő pókokból és rovarokból áll. Típusuk azonban meglehetősen kevés, ezért a falmászónak nem kell túl válogatósnak lennie.Vékony csőrével, mint a legfinomabb csipesz, magabiztosan ragadja meg a legkisebb rovarokat is. A nyelv a következõ módon szolgálja: gyorsan elõre tolva átlyukasztja a csõrbe fogott és feküdõ rovarokat, lárváikat és bábukat, majd visszahúzva a zsákmányt a száj hátsó részébe teszi. A nagy rovarokat, például a hernyókat, először a falmászó fogja meg, majd csavarja és rázza, amíg meg nem telepednek a csőr hegyén. Jobbra-balra üti őket a köveken, és fejét előre-hátra mozgatva végül a torkába dobja a hernyót. Azt azonban soha nem felejti el, hogy gondosan megtörli a csőrét egy kövön. Nem szúrhatja át a kemény héjjal borított rovarokat, például a bogarakat, mert a bogár kemény héjához támaszkodó vékony nyelve túlságosan meghajlik, hogy ez zárt csőrrel nem történhet meg.

Télen a falmászó kénytelen megelégedni a herékkel, a bábokkal vagy az érzéketlen rovarokkal. És akkor kétségtelen, hogy egész nap az étkezés megszerzésének nehéz feladatával van elfoglalva. Az inkubációs időszak májusban és júniusban van.

Fészke nagy, kerek, alacsony, lapos, és feltűnően könnyű szerkezetű, vékony mohából, különféle növények bolyhából, finom gyökérrostokból, nagy juhgyapjúcsomókból, ruhadarabokból, hajszálakból stb. egy szikla mélyedése. 4 tengely található egy tengelykapcsolóban, hosszúságuk körülbelül 15 mm, vastagsága 11 mm. Barna-fekete, élesen körvonalazott pontokkal színezik őket a fehér mező felett, amelyek leginkább a tojás tompa végén vannak.

A szabadon élő falmászó legveszélyesebb ellenségei - mondja Girtanner - azok a kis sólymok és verebek, amelyek magasan a hegyekben vadásznak. Gyakran megkapják a felnőtt hegymászókat, és gyakran teljes fészket semmisítenek meg. A falmászónak azonban ügyes repülésének köszönhetően néha sikerül elrejtőznie még az ügyes ragadozók elől is. Egyszer magamnak is látnom kellett. A sólyom hiába próbálta megtámadni a falmászót, aki átrepült egy nagy szakadék felett. Minél merészebben támadt a verebfa, annál nagyobb ügyességet mutatott a falmászó. Az üldözött ügyesen elkerülte támadását, és fokozatosan elérte a szemközti falat, ahol nyilvánvalóan az üdvösség várt rá. Amint a falmászó közeledett hozzá, már nem törődött az önvédelemmel, hanem nyílként egyenesen repült a kőfalra, biztonságosan elérte és azonnal eltűnt a repedésben. A verebhéj azonnal abbahagyta haszontalan vadászatát, és dühös kiáltással elrepült.

A falmászó Alpok nagyszerű dísze, és minden hegyi túrázó nagyra tartja. Ha rövid dala a sivatagi magasságból szól, akkor az utazó boldogan fogja érezni ennek a gyönyörű teremtménynek a közelségét, és tekintete örömmel megáll ezen az élő alpesi rózsánál, így felélesztve a fenséges, de a környék örök zsibbadásában fekve.

Ⓘ Falmászó

Fali lánctalpas vagy vörösszárnyú fali lánctalpas, madárfaj madarak, az egyetlen az azonos nevű nemben és a Tichodromidae családban. Sziklákon él a hegyekben. Általában a hegyi patakok fölötti szurdokban fészkel.

1. Leírás

Teljes hossza 155 - 179 mm, testtömeg 15 - 19 gramm. A szárny hossza hímeknél 97,1 - 106,0 mm, nőknél 85,5 - 102,4 mm. Hang - alacsony síp "ttsiuu".

A falmászó hátulja sötétszürke, a torka fekete, a has fekete-szürke, sötétebb, mint a hátsó rész, az elsődleges repüléstollak lekerekített fehér foltokkal, a felső szárnyfedések és részben a repüléstollak pirosak. Fiatal madaraknál és téli tollazatú madaraknál a torok fehéres, a fejtető barnás, a szem barna.

A falmászók kizárólag a magas, sziklás hegyekben tartózkodnak, a legmeredekebb és legvadabb sziklákat és szakadékokat választva. Itt rendkívüli gyorsasággal és ügyességgel másznak a sziklák és sziklák falaira, miközben a madár nem támaszkodik a farkára.

A falmászó gyakran megváltoztatja élőhelyét, és nagyon félreeső területen él. A falmászó kitaszítja törzstársait területükről.

Repülés közben nagy fényes pillangóra hasonlít.

2. Táplálkozás

Rovarokkal táplálkozik.Élelmet keresve a falmászó nagyon ügyesen ugrik még a függőleges felületekre is, miközben soha nem támaszkodik a farkán, hanem gyors szárnycsapásokkal segít magán.

A falmászó nem szeret lemenni a földre, ezért megpróbálja elkapni azokat a rovarokat, amelyek a földön találhatók a sziklán, ha lehetséges. Ha minden erőfeszítés ellenére a falmászó nem éri el a célt, akkor gyorsan felrepül, leül és azonnal megragadja a zsákmányt, majd ismét a sziklához kapaszkodik, és kényelmes helyet keres, hogy felszívja zsákmányát. A falmászó könnyen megfoghatja a levegőben a kis bogarakat és pókokat.

3. Sokszorosítás

A nőstények vonzása érdekében férfi falmászók énekelnek, felkapaszkodva a sziklákra. A házaspár csak az utódok gondozásának idejére osztja meg a cselekményt. A fészek gyakran nagyon mélyen helyezkedik el a kövek közötti hasadékban, és megfigyeléshez teljesen hozzáférhetetlen. A vörösszárnyú falmászó fészkei romokban vagy fallyukakban találhatók. A tengelykapcsolóban lévő peték száma 4 és 5 között van. Az utódok májusban és júliusban, délkeleten még áprilisban születnek. Miután a fiókák elhagyják a fészket, szüleik egy ideig elviselik őket a területükön. Jelzés annak a ténynek, hogy a csaj már felnőtt, és ki kell utasítani, az a kontrasztos tollazat, amelyet a kifejlett madár megolvasztás után szerez.

Pin
Send
Share
Send
Send